Sinds 1 januari 2018 heeft Frankrijk zijn fraudebestrijdingswetgeving op het gebied van BTW versterkt door het gebruik van gecertificeerde management-, boekhoud- of kassasoftware voor alle btw-betalers te verplichten. Deze software en systemen moeten verschillende criteria invullen om aan de nieuwe wettelijke vereisten te voldoen.

 

Wat zijn deze criteria die de management- of boekhoudsoftware geldig maken in de ogen van de wet? Er zijn in totaal 4 punten waarop softwares worden geanalyseerd:

Gegevens moeten een datum hebben en vastgelegd worden

Alle gegevens die in de software zijn vastgelegd moeten een duidelijke datum hebben en niets zou deze initiële records op langere termijn mogen veranderen.

Documenten moeten beschermd zijn

Het is absoluut noodzakelijk dat de software een historiek van alle documenten bevat die in het systeem zijn ingevoerd en dat u deze op elk gewenst moment deze in hun oorspronkelijke staat kunt herstellen.

Afsluitingen moeten regelmatig gebeuren

De boekhoud- of beheersoftware moet u de kans geven om een afsluiting te maken na een minimumperiode van één jaar. Wat het kassasysteem betreft is de afsluiting dagelijks en/of maandelijks. Alle gegevens die in de software worden ingevoerd, moeten cumulatief, samenvattend, eerlijk en onveranderlijk zijn.

Gegevens moeten gearchiveerd en geclassificeerd worden

In geval van fiscale controle, moeten de belastingautoriteiten gemakkelijk toegang hebben tot uw gearchiveerde gegevens. De software die u gebruikt moet daarom regelmatig gearchiveerd worden om geen gegevens te verliezen en deze op een ordelijke en leesbare manier te bewaren.

 

Hoe zit het met België?

Momenteel is er geen enkele Belgische wet die de conformiteit van beheerprogramma’s aan bepaalde criteria zoals in Frankrijk verplicht. De strijd tegen btw-fraude blijft nochtans echter ruim binnen de prioriteiten van de regering en de veronderstelling om de voetsporen van onze buren te volgen moet niet worden uitgesloten.

Onze INTEGRAL management- en boekhoudsoftware voldoet aan de vier bovengenoemde verplichtingen. Ons volledige team staat voor u klaar om de beste oplossing voor uw bedrijf te vinden en begeleidt u bij de implementatie van onze beheersoftware INTEGRAL. Neem contact met ons op voor meer info!